آب سیاه مجموعه ای از بیماری های چشمی است که عصب بینایی فرد دچار آسیب دیدگی می شود. این عصب اطلاعاتی را که دیده می شود، به مغز منتقل می کند و در صورت آسیب دیدن این عصب و افزایش فشار چشم، بینایی فرد کاهش می یابد. کاهش بینایی ارتباط مستقیمی با میزان آسیب دیدگی عصب بینایی دارد. در صورتی که آب سیاه زود تشخیص داده شود، درمان ها و پیگیری های لازم صورت پذیرد و داروهای تجویز شده توسط متخصص چشم منظم مصرف شوند، می توان از میزان پیشرفت بیماری جلوگیری کرد. اما میزان دید بینایی فرد که بر اثر آب سیاه از بین می رود غیر قابل بازگشت است به همین دلیل تشخیص زود هنگام بسیار مهم است. آب سیاه علائم خاصی ندارد که فرد متوجه آن شود، بنابراین بهتر است به صورت دوره ای تحت نظر متخصص چشم باشید تا وضعیت بینایی شما را توسط معاینات لازم به صورت دقیق بررسی کند.
برای تشخیص و درمان بیماری آب سیاه و گلوکوم به بهترین جراح و متخصص چشم مراجعه نمایید تا از عوارض این بیماری کاسته شود.
فهرست محتوا
علائم و نشانه های آب سیاه
بیماری آب سیاه نشانه ها وعلائم خاصی ندارد که دقیقا مشخص کند آب سیاه است ولی می توان با مشاهده علائم زیر سریعا به جراح و متخصص چشم برای پیشگیری مراجعه نمود.
- کاهش دید محیطی
- به وجود آمدن هاله رنگی اطراف نور
- تغییر مکرر نمره عینک
- مشکل در تطابق با تاریکی و مشکل دید در شب
- سفیدی قرنیه
- ریزش اشک
- بزرگی چشم
- ترس از نور
- تهوع و استفراغ
انواع آب سیاه
- گلوکوما زاویه باز
- گلوکوما زاویه بسته
- آب سیاه کودکان
- آب سیاه مادرزادی
علل و دلایل گلوکوما
عوامل مختلفی در ایجاد آب سیاه موثر است که یکی از دلایل شایع آن فشار چشم است که در نتیجه باعث آسیب رسیدن به رشته های عصبی چشم می شود. عوامل دیگری نیز مانند:
- تغذیه و رژیم غذایی
- نژاد
- ژنتیک و سابقه خانوادگی ابتلا به آب سیاه
- افزایش سن و سنین بالای 60 سال
- مصرف برخی داروها مانند داروهای آرام بخش، آنتی هیستامین و آلرژی، داروهای معده و روده و آرام بخش
- دیابت
- افرادی که به بیماری آپنه خواب یا اختلال تنفس در خواب مبتلا هستند احتمال زیادی دارد که دچار آب سیاه شوند.
پیشگیری از ابتلا به آب سیاه
بعد از سنین 40 سالگی بهتر است به صورت دوره ای به متخصص چشم مراجعه نمایید تا چشم ها و داخل چشم و فشار چشم را بررسی نماید. حتما در صورتی که در میزان بینایی خود تغییری احساس کردید به چشم پزشک خوب مراجعه نمایید. ورزش یوگا با اینکه فواید بسیاری برای بدن دارد ولی برخی از حرکات آن باعث افزایش فشار چشم می شود که برای مبتلایان به آب سیاه بسیار خطرناک است. بنابراین حتما در سبک زندگی و انجام فعالیت های ورزشی و روزمره خود دقت کافی را به خرج دهید تا فشار چشم شما بالا نرود.
معاینات دوره ای چشم بنا بر تشخیص پزشک می تواند شامل آزمون میدان دید، تونومتری یا اندازه گیری فشار درون کره چشم و افتالموسکوپی یا بررسی پشت چشم باشد که برای تشخیص آب سیاه بسیار مفید می باشد.
درمان آب سیاه
در صورت ابتلا به این بیماری، درمان آب سیاه باید تا آخر عمر ادامه یابد. تشخیص به موقع و زود هنگام و آغاز درمان از عوارض آن جلوگیری می کند و دید فرد مشکل کمتری پیدا می کند. این بیماری درمان قطعی ندارد ولی می توان علائم و نشانه های را کنترل کرد.
دارودرمانی
کاهش فشار چشم از طریق داروهایی که متخصص چشم تجویز میکند قابل کنترل است تا عصب چشم کمتر آسیب ببیند و بینایی فرد کاهش نیابد یا از دست نرود. شایع ترین درمان گلوکوم استفاده از قطره چشم است که البته در مراحل ابتدایی بیماری استفاده می شود. داروها باعث کاهش تولید و ترشح زلالیه و افزایش خروج زلالیه از چشم می شود. همچنین برای کاهش تجمع مایع در چشم، از داروهای ادرارآور استفاده می شود.
برخی داروها ممکن است عوارضی مانند سردرد، سوزش و قرمزی چشم داشته باشند. جهت موثر واقع شدن داروها بیمار باید به صورت منظم قطره و قرص تجویز شده توسط چشم پزشک را مصرف کند.
لیزر درمانی یا ترابکلوپلاستی لیزری
معمولا در صورتی که کنترل بیماری با دارو انجام نشود، توصیه می شود لیزر درمانی آغاز شود. لیزر درمانی به خروج مایع از چشم کمک می کند. با استقاده از قطره مخصوصی چشم بی حس می شود، سپس بیمار روی صندلی مخصوص برای لیزر قرار می گیرد، متخصص چشم عدسی مخصوصی را روی چشم قرار می دهد. لیزر حدود 50 تا 100 نقطه سوختگی به فاصله های مساوی ایجاد میکند که این سوختگی ها منافذ خروجی موجود در بافت مشبک را تحت کشش قرار می دهد. در نتیجه مایع بهتر بیرون می ریزد. لیزر ممکن است باعث التهاب چشم شود که برای برطرف کردن آن از قطره های مخصوص استفاده می شود.
جراحی لیزر باعث پایین آوردن فشار چشم نیز می شود ولی ممکن است اثر آن بعد از مدتی از بین رود. به صورت متوسط اثر لیزر درمانی حدود 2 سال طول می کشد و بعد از آن فشار چشم دوباره افزایش می یابد.
جراحی آب سیاه
اگر درمان دارویی و لیزر درمانی برای از بین بردن فشار چشم موثر نبود، چشم پزشک از روش جراحی برای درمان آب سیاه استفاده می کند. هدف از جراحی ایجاد منفذ جدید برای خروج مایع از چشم می باشد. معمولا برای کاهش درد هنگام عمل جراحی از بی حسی موضعی یا بیهوشی عمومی استفاده می شود. جراح چشم، طی عمل جراحی تکه کوچکی از بافت اطراف قرنیه را بر می دارد که باعث ایجاد کانال جدید برای خارج شدن مایع داخل چشم می شود.
با توجه به پیشرفت علم و در دسترس بودن داروهای جدید و روش های لیزر درمانی و جراحی برای درمان آب سیاه و کاهش فشار چشم، بیماران مبتلا می توانند زندگی روزمره خود را داشته باشند. اگر درمان های لازم انجام نشود و بیمار به درمان و توصیه های چشم پزشک بی توجهی کند یا به صورت مرتب از داروها استفاده نکند، باعث ازدست دادن بینایی فرد می شود.
اگر سوالی در زمینه بیماری اب سیاه و درمان آن دارید می توانید در انتهای همین مقاله بخش نظرات آن را با دکتر سید مهدی نبی پور اشرفی جراح و متخصص چشم مطرح نمایید تا در سریعترین زمان ممکن پاسخ خود را دریافت کنید.
۰ دیدگاه