انحراف چشم یا استرابیسم یا به اصطلاح لوچی از مشکلات چشمی است که در آن چشم های فرد با هم هماهنگی ندارند. به دلیل عدم توانایی تمرکز بین دو چشم ، نگاه هر کدام به دو جهت مختلف است. ممکن است در برخی افراد این ناهماهنگی به صورت دائمی نمایان باشد و در برخی دیگر گاهی اوقات وجود داشته باشد. انحراف چشم اکثرا از دوران کودکی آغاز و اگر درمان نشود، در بزرگسالی تشدید می شود. از عوارض اصلی این بیماری می توان به کاهش اعتماد به نفس در فرد بیمار اشاره کرد.
در خصوص بهترین جراح و متخصص چشم در گرگان بیشتر بدانید.
فهرست محتوا
انواع انحراف چشمی
استرابیسم انواع مختلفی دارد که با توجه به نوع و ماهیت انحراف چشم می توان نحوه درمان صحیح و موثر را برای اصلاح وضعیت بینایی فرد تعیین کرد. انحراف چشم به سه دسته مختلف تقسیم می شوند که شامل هایپرتروپی، ایزوتروپی و اگزوتروپی می باشد.
ایزوتروپی
ایزوتروپی یا استروفی از رایج ترین نوع بیماری استرابیسم است که یکی از چشم ها یا هر دو چشم به سمت داخل تمایل دارد.
اگزوتروپی
این نوع انحراف معمولا از سنین 6 سالگی در کودکان آغاز می شود. در اگزوتروپی یا اکستروفی، هر دو چشم به سمت خارج چرخیده است.
هایپرتروپی
در هایپرتروفی که به آن انحراف عمودی چشم ها هم گفته میشود، یکی از چشم ها به سمت بالا یا پایین منحرف شده است. این نوع از استرابیسم نادر است و در موارد کمی مشاهده می گردد.
انحراف چشم چه نشانه هایی دارد؟
- یکی از نشانه های شایع بیماری انحراف چشم ، ناهماهنگی حرکت چشم ها به صورت دائمی یا در صورت نگاه کردن به جهت خاصی می باشد.
- بستن یک چشم و تلاش برای استفاده از دو چشم با کج کردن سر وقتی در معرض نور آفتاب قرار می گیرد.
- احساس ناراحتی و مشکل در هنگام مطالعه
- مشکل در نگاه کردن مستقیم به صورت افراد
- عدم همزمانی در نگاه کردن به یک جهت
- گاها دوبینی هم مشاهده می شود.
- کاهش دید عمیق به اجسام
- خستگی چشم و تاری دید
چه دلیلی باعث ایجاد استرابیسم می شود؟
اطراف چشم ها شش عضله وجود دارد که حرکت چشم را تعیین می کند. حرکت و هماهنگی چشم ها به دستور مغز کنترل می شود. اگر عضلات دور چشم توازن نداشته باشند باعث ایجاد منحرف شدن چشم می گردد.
در صورتی که مغز توانایی تمرکز روی تصاویر متفاوت را نداشته باشد، نمی تواند به صورت یکسان در چشمها، تمرکز ایجاد کند. بنابراین اگر یک چشم ضعیف تر باشد، نمی تواند پیامها را دریافت کند. در نتیجه، چشم ضعیف تر دچار تنبلی چشم می شود.
اگر در تصادفات شدید به سر و مغز آسیب و ضربه ای وارد شود، ممکن است باعث استرابیسم گردد.
از دلایل انحراف چشم می توان به سابقه خانوادگی و ارثی اشاره کرد.
بیماری هایی مانند MS، بیماری تیروئید، تومور چشم یا تومور مغزی، فشار خون، دیابت، جراحی چشم آب مروارید، پس از زایمان، سکته و فلج مغزی و… نیز در ایجاد انحراف چشم موثر است.
عواملی که احتمال ابتلا به استرابیسم را در کودکان افزایش می دهد عبارتند از : تولد نوزاد نارس ، کودکانی سندروم داون هستند، ضربه خوردن به سر و…
درمان انحراف چشم
درمان انحراف چشم اهداف متعددی از جمله مستقیم کردن چشم ها و تمرکز چشم ها ، برگرداندن دیدد با دو چشم ، حفظ دید و بازگرداندن زیبایی ظاهری می باشد. ابتدا قبل از تعیین نوع درمان ، باید چشم پزشک متخصص چشم ها را مهاینه نماید. در معاینه چشمی از مطالعه دقیق روی قسمت های داخلی ، چشم پزشک درمان مناسبی مانند جراحی ، اپتیکی و یا طبی در نظر می گیرد.
- استفاده از قطره های چشمی
- اصلاح آمبلیوپی یا تنبلی چشم با بستن چشم قوی تر
- تجویز عینک مناسب در صورت نیاز حاوی منشور
- ورزش عضلات چشم
- تزریق سم بوتولینیوم
- جراحی عضلات خارج از کره چشم
عوارض استرابیسم
اگر انحراف چشم به صورت فوری درمان نشود، ممکن است بینایی روز به روز کاهش یابد و دیگر بهبود نیابد. کاهش اعتماد به نفس فرد و فشار از نظر روانی ناشی از جذاب نبود ظاهر صورت یکی دیگر از عوارض استرابیسم می باشد.
عوارض انحراف چشم با تشخیص و درمان سریع و به موقع کاهش می یابند و استرابیسم بهبود می یابد.
در صورتی که در زمینه انحراف چشم یا استرابیسم سوالی دارید می توانید در انتهای همین مقاله بخش نظرات آن را با دکتر سید مهدی نبی پور اشرفی جراح و متخصص چشم مطرح نمایید.
۰ دیدگاه