دکترسید مهدی نبی پور اشرفی » جراحی زیبایی چشم » بیماری عفونت تبخال چشمی چیست؟
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

بیماری عفونت تبخال چشمی چیست؟

بیماری عفونت تبخال چشمی از طریق نوعی ویروس به وجود می‌آید و قرنیه چشم را درگیر می‌کند. این ویروس باعث بروز بیماری خاصی نمی‌شود و تمام افراد ممکن است به آن مبتلا شوند. اما با اقداماتی می‌توان از آلوده شدن به این ویروس پیشگیری کرد.

تبخال چشمی معمولا از عفونت های دیگر بدن مانند زخم‌های دهانی و تبخال تناسلی به وجود می‌آید که صدمه زدن به چشم از عوارض آن‌ است. اما چگونه می‌توان مانع پیش‌روی این ویروس شد و آن را کنترل کرد؟ تبخال چشمی چه علائمی دارد؟ در ادامه قصد داریم که پاسخ این سوالات را به طورکامل برایتان شرح دهیم.

عفونت تبخال چشمی چیست؟

تبخال چشمی نوعی بیماری است که از ویروس HSV به وجود می‌آید. این ویروس چشم را درگیر می‌کند و باعث التهاب و درد در لایه اولیه چشم و قرنیه می‌شود. ویروس تبخال چشمی باید هرچه سریع‌تر درمان شود، زیرا پیشرفت این بیماری باعث صدمه زدن به قرنیه و شبکه چشم شده و ممکن است که درنهایت بیمار را نابینا کند. پس درصورت مشاهده علائم آن باید هرچه سریع‌تر به چشم پزشکی مراجعه کرد.

تبخال چشمی از نوعی ویروس به وجود می‌آید

علائم ویروس تبخال چشمی

این ویروس علائمی دارد که در صورت آلوده شدن فرد به آن، ظاهر می‌شوند. از شایع‌ترین نشانه‌های این بیماری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • درد شدید چشم
  • مشکلاتی در بینایی مانند تاری و غبارآلود دیدن محیط
  • التهاب و قرمزی چشم
  • ایجاد زخم و تاول در اطراف چشم و پلک
  • ترشحات چشمی
  • حساس شدن چشم به نور

علائم فوق نشانه‌های ابتلا به بیماری عفونت تبخال چشمی هستند و معمولا یک چشم را درگیر می‌کنند.

تفاوت تبخال چشمی با ورم ملتحمه چشم

افرادی ممکن است که تبخال چشمی را با ورم ملتحمه اشتباه بگیرند. ورم ملتحمه که به عنوان چشم صورتی نیز نامیده می‌شود نوعی بیماری چشمی است که اکثراوقات به دلیل حساسیت و آلرژی به وجود می‌آید. مهم‌ترین علائم این بیماری سوزش و درد چشم، سرفه، عطسه و سردرد هستند. این مشکل را می‌توان با دورکردن مواردی که باعث حساسیت شده یا استفاده از پماد و قطره‌های حساسیت درمان کرد. ورم ملتحمه مانند تبخال چشمی خطر جدی برای بیمار ندارد.

انواع تبخال چشمی

به طورکلی دو نوع تبخال چشمی وجود دارد که نوع اول آن بر لایه بیرونی قرنیه آشکار می‌شود و باعث تاری دید و درد می‌شود. نوع دوم این بیماری لایه‌های میانی چشم را آلوده می‌کند و اگر درمان نشود، باعث صدمه به شبکیه چشم و کوری می‌شود. خوشبختانه هر دو نوع تبخال چشمی روش‌های درمانی خاص خود را دارند و تحت نظر پزشک و مراقبت‌های بیمار کنترل و درمان خواهند شد.

تبخال چشمی چقدر شایع است؟

این بیماری معمولا در مردان شیوع بیشتری دارد و از هر 10 مرد، 5 نفر ممکن است به این بیماری مبتلا شوند. چشم‌پزشکان معتقدند افرادی که یک‌بار به تبخال چشمی دچار شده‌اند، ممکن است مجددا به آن مبتلا شوند. این افراد در صورت رعایت نکردن نکات مراقبتی ممکن است که مدت کوتاهی پس از درمان دوباره به تبخال چشم مبتلا شوند. تحقیقات نشان می‌دهد که تبخال تناسلی یکی از مواردی به شمار می‌آید که عفونت آن ممکن است چشم را نیز درگیر کند.

دلایل به وجود آمدن تبخال چشمی

این تبخال در اثر انتقال ویروس HSV ایجاد می‌شود و مهم‌ترین دلیل آن وجود بیماری‌های عفونی دیگر در بدن است. عفونت‌هایی مانند زخم‌های دهانی یا تبخال تناسلی از عفونت‌هایی هستند که ممکن است منجر به ایجاد تبخال چشمی شوند. این بیماری پلک، قرنیه و شبکیه چشم را درگیر می‌کند و امکان انتقال آن از فردی به فردی دیگر بسیار کم است. پس تبخال چشمی به نوعی از عود عفونت‌های قبلی بدن به وجود می‌آید.

تشخیص عفونت تبخال چشمی

پس از مشاهده علائم تبخال چشمی بیمار باید هرچه سریع‌تر به چشم پزشک مراجعه کند. پزشک پس از پرسیدن سوالاتی مانند علائم و زمان شروع این بیماری معاینه‌های لازم را برای بررسی وضعیت چشم انجام می‌دهد و قطره‌هایی به داخل چشم می‌ریزد که به بررسی دقیق‌تر عنبیه کمک می‌کنند.

پس از آن متخصص آزمایش‌های مخصوص چشم را انجام می‌دهد و قسمتی از سلول‌های لایه‌ اولیه چشم را برای بررسی دقیق‌تر برمی‌دارد. با انجام این کار چشم پزشک نوع عفونت چشم و بیماری را تشخیص می‌دهد.

تشخیص تبخال چشمی به کمک معاینات پزشک

درمان تبخال چشمی چگونه است؟

پس از اینکه چشم پزشک نوع عفونت را تشخیص داد، بلافاصله درمان شروع می‌شود. مهم‌ترین روش درمان، تجویز داروهای ضد ویروس است. اما درمان عفونت تبخالی که لایه اولیه چشم را درگیر کرده است با عفونتی که لایه‌های میانی را درگیر کرده کمی متفاوت است. معمولا درمان تبخال لایه‌های اولیه راحت‌تر از لایه‌های میانی است و پس از مدت کوتاهی باعث رفع این بیماری می‌شود. در ادامه به بررسی درمان هرکدام پرداخته می‌شود.

تبخال چشمی نوعی عفونت است که قرنیه را درگیر می‌کند

درمان تبخال لایه اولیه قرنیه چگونه است؟

برای درمان این عفونت مهم‌ترین کار مصرف داروهای ضد ویروسی است. پس از آن پزشک از قطره‌های چشمی و پمادهای ضد عفونت استفاده می‌کند. در صورتی که نوع عفونت وخیم باشد، چشم پزشک به برداشتن عفونت و از بین بردن زخم به وسیله ابزارهای مخصوص پزشکی می‌پردازد. این روش نوعی جراحی محسوب می‌شود و نقش مهمی در درمان تبخال چشمی دارد.

درمان تبخال لایه های میانی قرنیه

برای درمان تبخال‌ چشمی به وجود آمده روی لایه‌های میانی چشم، پزشک پس از معاینه دقیق داروهای ضد ویروسی و قطره‌های چشمی را برای بیمار تجویز می‌کند. سپس از انجام آزمایش‌های خون استفاده می‌شود که اگر تبخال چشمی از عفونت‌ها و بیماری‌های دیگری در بدن به وجود آمده باشد، بتوان نسبت به درمان آن‌ها نیز اقدام کرد. زیرا عفونت تبخال چشمی در بسیاری از موارد به دلیل بیماری‌های دیگر در بدن به وجود می‌آید.

مدت زمان بهبودی

پس از انجام روش‌های درمانی و استفاده از داروها معمولا 2 هفته بعد نشانه‌هایی حاکی از بهبودی حاصل می‌شود. استفاده منظم از داروها نقش مهمی در بهبودی دارد. عدم توجه به روش‌های درمانی و استفاده نکردن از داروها می‌تواند منجر به عود مجدد عفونت شود.

سخن پایانی

عفونت تبخال چشمی یکی از بیماری هایی است که درمان مشخص و قطعی ندارد و ریشه آن در بدن باقی می‌ماند. اما به کمک روش‌ها و داروهای چشم پزشک می‌توان آن را به نوعی کنترل کرد که امکان عود مجدد نداشته باشد. نکته مهمی که بیماران مبتلا به این عفونت باید توجه داشته باشند، رعایت نکات پزشکی و تجویزات مختصص است. خوشبختانه با پیشرفت در زمینه علم پزشکی و امکانات موجود در کلینیک‌های چشم پزشکی کنترل این بیماری نسبت به قبل بسیار آسان‌تر شده است.

برچسب ها:
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *