بیماریهای چشم، یکی از شایعترین بیماریها بین مردم جهان است که بیتوجهی و عدم درمان به موقع میتواند مشکلات جبرانناپذیری را برای افراد به وجود آورد و حتی باعث از دست دادن بینایی فرد شود مانند بیماری یووئیت!!
میتوان گفت همه فعالیتهای روزانه انسان با کمک چشم انجام میشود و نمیتوان تأثیر چشم را در کارهای روزانه نادیده گرفت. چشم بهدلیل ساختار ظریفی که دارد، به شدت آسیبپذیر است بهطور مثال اگر شما فقط چند ثانیه چشمان خود را مالش دهید، میبینید که چشمتان قرمز شده است یا اینکه هنگام حمام رفتن، ریختن آب گرم روی چشمها باعث قرمزی آنها میشود.
التهابات چشم، انواع مختلف دارد و هر کدام به سهم خود مشکل ساز هستند، اما در ادامه میخواهیم درباره بیماری یووئیت صحبت کنیم و علائم، راههای درمان، پیشگیری و سایر مباحث مربوط به آن را مورد بررسی قرار دهیم. در ادامه با ما همرا باشید.
فهرست محتوا
درباره بیماری یووئیت چشم بیشتر بدانید
یووئیت نوعی التهاب چشم است که لایه میانی بافت چشم (uvea) را درگیر میکند. یووه، از عنبیه، جسم مژگانی و مشمیه تشکیل شده است. قسمت سفید چشم، صلبیه و قسمت رنگی آن، عنبیه نام دارد. علائم هشداردهنده این بیماری در اکثر اوقات بهطور ناگهانی ظاهر میشوند و بهسرعت پیشروی میکنند. این علائم در افراد مختلف با هر سن، حتی در کودکان هم ممکن است مشاهده شود.
بیماری یووئیت ممکن است، یک یا هر دو چشم را درگیر کند. علت این بیماری میتواند عفونت، آسیب و یا بیماریهای التهابی باشد که در اغلب اوقات نمیتوان علت را شناسایی کرد. این عارضه ممکن است جدی باشد و باعث از دست دادن بینایی شود؛ لذا تشخیص و درمان به موقع برای جلوگیری از آسیب جدی و حفظ بینایی مهم است.
6 مورد از علائم و ویژگیهای یووئیت
بروز بیماری یووئیت، میتواند شامل علائم زیر باشد:
- قرمزی چشمها
- درد چشمها
- حساسیت به نور
- تاری دید
- نقاط تاریک در میدان دید قرار میگیرند.
- کم شدن بینایی
علائمی که در بالا ذکر شد ممکن است بهصورت ناگهانی ظاهر شوند و بهسرعت شدید تر شوند، اما در برخی مواقع این علائم بهصورت تدریجی بروز میکنند. گاهی اوقات بیمار هیچ علائمی از خود نشان نمیدهد و این علائم با معاینه چشم پزشک مشخص میشوند.
انواع یووئیت و قسمتهای درگیر شونده چشم
نوع بیماری یووئیت بستگی به این دارد که کدام قسمت چشمها ملتهب شده است که در ادامه مواردی را بیان میکنیم.
- یووئیت قدامی: بین قرنیه و عنبیه قرار دارد و جسم مژگانی را درگیر میکند. به این نوع یووئیت، iritis هم میگویند که شایعترین نوع یووئیت است.
- یووئیت میانی: بر شبکیه، عروق خونی و ژل مرکز چشم (زجاجیه) تأثیر میگذارد.
- یووئیت پشتی: بر شبکیه و مشیمیه تأثیر میگذارد.
5 مورد از علل بیماری یووئیت چشم
در اکثر موارد علت خاصی برای بیماری یووئیت چشم وجود ندارد و این اختلال یک بیماری خودایمنی در نظر گرفته میشود که فقط چشمها را تحت تأثیر قرار میدهد. در ادامه چند مورد از علل این بیماری را بیان میکنیم.
- بیماری خود ایمنی و التهابی که سایر قسمتهای بدن را درگیر میکند مانند سارکوئیدوز و بیماری کرون.
- عفونت بیماریهایی مانند گاز گرفتن گربه، سیفلیس و سل.
- عوارض جانبی داروها
- آسیبدیدگی و جراحیهای چشم
- سرطانهایی که چشم را تحت تأثیر قرار میدهند مانند لنفوم
- سیگار کشیدن
عوارض بیماری یووئیت چشم
در صورت سهلانگاری و عدم درمان به موقع، این بیماری عوارضی را به دنبال دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- تورم شبکیه چشم
- آب مروارید
- آسیب دیدن عصب بینایی
- جدا شدن شبکیه چشم
- از دست دادن بینایی
- گلوکوم (از بین رفتن رشتههای بینایی)
نحوه تشخیص یووئیت چشم
هر یک از علائمی که در قسمتهای قبل ذکر شد، میتواند دلیلی باشد بر اینکه فرد مبتلا به بیماری یووئیت چشم است، اما این دلایل کافی نیست و بیمار در صورت مشاهده علائم، باید به پزشک متخصص مراجه کند و مورد معاینه قرار گیرد.
از آنجایی که یووئیت ممکن است با سایر بیماریها مرتبط باشد، بنابراین نیاز به آزمایشهایی مانند آزمایش خون، آزمایش پوست، تصویربرداری اشعه ایکس و معاینه مایعات چشم است. همچنین پزشک معالج شما ممکن است درباره سابقه بیماریهایی که فرد بیمار داشته است، سؤال بپرسد.
بیماری یووئیت چشم چگونه درمان میشود؟
چشم پزشکان اغلب عارضه یووئیت چشم را با داروهای قطرهای (کورتیکو استروئیدها) که التهاب را کاهش میدهند، درمان میکنند. همچنین پزشکان ممکن است از قطرههای چشم که مردمک چشم را گشاد میکنند و باعث کاهش تورم و درد میشوند، استفاده کنند.
بعضی اوقات پزشک داروهایی را تجویز میکند که نیاز به تزریق دارند و یا باید از طریق خوراکی مصرف شوند. در بعضی مواقع پزشک معالج، ممکن است با پزشک روماتولوژیست برای بهبود روند درمان همکاری کند.
نتیجهگیری
همانطور که گفته شد بیماری یووئیت چشم، در صورت نادیده گرفتن و عدم درمان به موقع میتواند باعث از دست دادن بیماری شود، اما در صورتی که توسط پزشک متخصص، به موقع تشخیص داده شود و روند درمان شروع شود، از عوارض این بیماری کاسته شده و روند بهبودی آغاز میشود.
نحوه درمان این بیماری به این صورت است که با قطرههای چشمی و داروهایی که مصرف خوراکی و تزریقی دارند، درمانپذیر است، اما مصرف تمام داروها باید تحت نظر پزشک باشد و استفاده خود سرانه از این داروها میتواند عواقب جبرانناپذیری را به همراه داشته باشد.
درباره علائم بیماری یووئیت چشم هم نکاتی را بیان کردیم که فقط با مشاهده این علائم نمیتوان تشخیص داد که فرد، مبتلا به یووئیت چشم است یا خیر. فرد در صورت بروز علائم باید حتماً با چشم پزشک مشورت کند تا با معاینه و آزمایشهای متعدد، این بیماری تشخیص داده شود.
منبع: aao
۰ دیدگاه