مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

جراحی شبکیه چشم

شبکیه داخلی ترین لایه چشم است که دارای سلول های عصبی و سلول های گیرنده نور است و در قسمت عقب کره چشم قرار دارد. شبکیه از لایه ای نازک تشکیل شده که به نور بسیار حساس است. این عضو از چشم بسیار در بینایی فرد حائز اهمیت است زیرا وظیفه آن تبدیل نور به پیام عصبی و انتقال آن به مغز توسط عصب های بینایی می باشد. در صورتی که شبکیه دچار اختلال شود، پیام عصبی به صورت ناقص به مغز می رسد و باعث مختل شدن دید و بینایی فرد می شود. در این مواقع از روش های درمان مختلف مانند جراحی شبکیه برای رفع مشکلات شبکیه و زجاجیه همچنین افزایش کیفیت بینایی استفاده می شود. در این مقاله قصد داریم در خصوص جراحی شبکیه چشم برای رفع بیماری ها و آسیب های آن مطالبی را بیان کنیم.

بیماری های شبکیه

بیماری های شبکیه انواع مختلفی دارد که می توان به سوراخ شدن شبکیه، جداشدگی، خونریزی شبکیه، رتینوپاتی دیابتی، بیماری های ارثی شبکیه، چروکیدگی ماکولا یا قسمت مرکزی شبکیه اشاره کرد.

در صورتی که بیماری های فوق زود هنگام تشخیص داده نشوند و درمان لازم برای رفع آن ها انجام نشود، باعث نابینایی و اختلال در بینایی فرد می گردد. در نتیجه درمان به موقع بیماری های شبکیه از جمله پارگی شبکیه چشم بسیار حائز اهمیت است.

علت بیماری شبکیه چشم

عوامل مختلفی در ایجاد بیماری های شبکیه چشم موثر هستند که در ادامه به مهم ترین آن ها اشاره خواهیم کرد.

  • دیابت
  • سابقه خانوادگی و ارثی بودن بیماری
  • برخورد ضربه شدید به چشم
  • افزایش سن که بر اثر آن ممکن است زجاجیه (ماده ای که فضای داخل کره چشم توسط آن پر شده است) از شبکیه فاصله بگیرد و باعث سوراخ شدن و پارگی شبکیه شود.
  • طولانی مدت در معرض نور خورشید قرار گرفتن
  • بروز اختلال بر اثر جراحی آب مروارید
  • شب کوری
  • نزدیک بینی شدید
  • تومور داخل چشمی
  • سابقه عمل جراحی چشم

جراحی شبکیه چشم

برای درمان اکثر بیماری های فوق، جراحی شبکیه تنها راه حل موجود برای رفع آن ها می باشد. انجام جراحی شبکیه روش های مختلفی دارد که شامل لیزر، ویترکتومی، انجماد و باکل اسکلرا می باشد. هر کدام از این روش ها با توجه به تشخیص متخصص چشم، نوع و میزان آسیب دیدگی چشم تعیین می گردد.

جراحی شبکیه چشم

جراحی شبکیه معمولا باعث بهبود و یا تثبیت بینایی فرد می گردد و طی آن مواد باقی مانده از التهاب و عفونت که سبب تاری دید و انسداد تصویر برای تمرکز روی شبکیه می شوند، خارج می گردد. همچنین بافت آسیب دیده از شبکیه نیز خارج می شود. اگر شبکیه بر اثر برخورد جسم خارجی به چشم آسیب دیده باشد، در جراحی شبکیه امکان خارج کردن آن جسم نیز وجود دارد. اگر اقدام به خارج کردن آن ننمایید امکان کاهش بینایی نیز وجود دارد.

انتخاب جراح چشم متبحر و باتجربه در زمینه جراحی شبکیه بسیار اهمیت دارد و نتیجه جراحی کاملا به مهارت او بستگی دارد. بنابراین قبل از اقدام به جراحی حتما در خصوص ویژگی های بهترین جراح چشم تحقیقات لازم را انجام دهید تا بینایی چشم خود را که بسیار عضو مهمی است حفظ نمایید.

مراحل جراحی

عمل جراحی شبکیه با توجه به وضعیت بیمار و تشخیص پزشک چشم با بیهوشی عمومی یا موضعی انجام می شود. قبل از عمل متخصص چشم آزمایشات لازم را انجام می دهد و به معاینه بیمار می پردازد. در روز عمل حتما یک همراه با شما حضور داشته باشد. وضعیت بیماری و شرایط بیمار تعیین کننده مدت جراحی که حدودا چند ساعت خواهد بود و اینکه چه روشی برای انجام جراحی موثرتر خواهد بود، می باشد.

جراح چشم برای انجام عمل جراحی از میکروسکوپ فوق پیشرفته برای مشاهده جزئیات چشم و شبکیه استفاده می کند که این مورد عمل را سختتر و حساس تر می نماید. مثلا در عمل ویترکتومی که عمل پیچیده ای است، در بخش صلبیه برش های کوچکی ایجاد می گردد و عمل جراحی روی شبکیه آغاز می شود.

لیزر شبکیه معمولا برای بستن سوراخ های شبکیه کاربرد دارد تا از جداشدگی آن جلوگیری شود. این روش با تزریق حباب گاز به داخل چشم باعث فشار آوردن به شبکیه می شود.

در روش باکل اسکلر یک نوار به صورت دائمی دور صلبیه دوخته می شود تا با فشار وارده شبکیه در جای خود قرار گیرد.

دوره نقاهت عمل جراحی

حدودا دو هفته طول می کشد تا شبکیه به جای خود بچسبد. طی این دو هفته بیمار باید از قطره های ضد التهاب و آنتی بیوتیک استفاده کند و متخصص و جراح چشم وضعیت بیمار را در این دوره کنترل نماید. دید بیمار بستگی زیادی به میزان و مدت زمان جداشدگی بیمار دارد که هر چه بیشتر باشد، دید بیمار کاهش می یابد.

برای کاهش درد و ناراحتی چشم بیمار باید تا مدتی از شیلد یا محافظ چشمی استفاده نماید.

نحوه خوابیدن بعد از جراحی

بعد از جراحی شبکیه نحوه خوابیدن بیمار به نوع عمل جراحی بستگی دارد. اگر داخل چشم روغن تزریق شده باشد باید چند روز روی شکم بخوابد یا در حالت ایستاده و نشسته صورت رو به پایین باشد. اگر داخل چشم حباب گاز تزریق شده باشد بیمار تا دو هفته باید سر خود را صاف نگه دارد و در هنگام خواب نیمه نشسته باشد و طاق باز نخوابد.

تغذیه

در زمینه تغذیه بیمار بعد از عمل جراحی شبکیه محدودیتس وجود ندارد و بیمار می تواند بعد از عمل غذا میل کند. بهتر است از مواد معدنی، پروتئین ها، میوه و سبزیجات بیشتر استفاده کنند زیرا در نتیجه عمل و تسریع فرایند بهبودی موثر است. در صورتی که بیمار حالت تهوع دارد بهتر است بیشتر از مایعات و غذای کمی استفاده کند.

عوارض جراحی شبکیه

در برخی از انواع عمل های جراحی شبکیه ممکن است عوارضی به وجود آید که در برابر نتایج عمل قابل چشم پوشی است و نتیجه عمل رضایت بخش خواهد بود.

افزایش فشار چشم، خونریزی و عفونت چشم، ضعف در بینایی، بروز سریعتر بیماری آب مروارید و یا از هم گسیختگی شبکیه چشم را می توان از عوارض عمل جراحی شبکیه برشمرد.

هزینه جراحی شبکیه چشم

هزینه عمل جراحی شبکیه چشم در جلسه مشاوره و بعد از معاینه متخصص چشم انجام می شود. مواردی مانند دستمزد و مهارت پزشک، وضعیت و شرایط بیمار، میزان پیشرفت بیماری و میزان آسیب دیدگی چشم در تعیین هزینه موثر هستنند.

در صورتی که نیاز به مشاوره دارید می توانید با شماره تلفن های  01732369060  و 09102007297 تماس حاصل نمایید و وقت مشاوره با دکتر سید مهدی نبی پور اشرفی جراح و متخصص چشم تنظیم نمایید. اگر در زمینه بیماری های شبکیه و عمل جراحی سوالی دارید می توانید در انتهای همین مقاله بخش نظرات آن را با دکتر سید مهدی نبی پور اشرفی جراح و متخصص چشم مطرح کنید تا پاسخ خود را دریافت نمایید.

برچسب ها:
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *