مدت زمان مطالعه ۵ دقیقه

سونوگرافی چشم

شاید تا به حال نشنیده باشید که برای چشم هم سونوگرافی انجام می‌دهند. به نظر شما سونوگرافی چشم برای چه مواردی استفاده می‌شود؟ با ما همراه باشید تا درباره سونوگرافی چشم اطلاعات بیشتری کسب کنید.

نحوه اسکن چشم

آشنایی با سونوگرافی و انواع آن

سونوگرافی در واقع دستگاهی است برای تصویربرداری از اندام‌ها و ساختارهای داخل بدن که به‌وسیله امواج صوتی یا فرکانس بالا انجام می‌شود. پزشکان و متخصصان بیشتر برای مشاهده قلب، رگ خونی، کلیه‌ها، کبد و به‌خصوص چشم از این روش استفاده می‌کنند.

حتی برای دوران بارداری، پزشکان برای مشاهده وضعیت جنین در حال رشد از روش سونوگرافی استفاده می‌کنند. نکته مثبت و مهم این است که برخلاف پرتو اشعه ایکس پس از معاینه، بدن حاوی هیچ اشعه منعکس کننده مضر نخواهد بود.

تصویربرداری چگونه انجام می‌شود؟

این روش تصویربرداری کاملاً بدون درد و بی‌خطر است و به کمک امواج صوتی از درون بدن تصویرهایی به کامپیوتر مخصوص ارسال می‌کنند. متخصصان برای تصویربرداری از ناحیه مورد نظر از مبدل کوچک (پروب) و ژل (مالیده شده درست در ناحیه مدنظر) استفاده می‌کنند، به طوری که امواج از طریق پروب به بدن منتقل شده و بازتاب داده می‌شوند.

به طور کلی 7 روش مختلف برای عکس برداری وجود دارند، اما پروسه اصلی آن‌ها یکسان است.

  • سونوگرافی ترانس واژینال
  • سونوگرافی معمولی
  • سونوگرافی تخصصی
  • کالر داپلر
  • سونوگرافی 3D (سه بعدی)
  • سونوگرافی 3D و 4D داینامیک
  • اکوکاردیوگرافی جنینی

حیطه کاری هرکدام متفاوت است، اما در این مقاله ما فقط درباره سونوگرافی چشم صحبت خواهیم کرد.

سونوگرافی چشم یا Eye and Orbit Ultra sound

در سونوگرافی چشم، امواج با فرکانس بالا برای تصویربرداری با جزئیات بسیار زیاد از مدار چشم مورد استفاده پزشکان قرار می‌گیرد. افراد متخصص (تکنسین‌های سونوگرافی) معروف به سونولوژیست‌ها مسئول انجام چنین پروسه‌ای هستند؛ چنین فرایندی می‌تواند در مطب چشم پزشک، درمانگاه یا بیمارستان انجام شود.

نمونه‌ای از تصویر برداری چشم با استفاده از سونوگرافی

چرا به سونوگرافی چشم نیاز داریم؟

برخی متخصصان بر این باور هستند که ممکن است، فردی یا بیماری یک سری مشکلات در ناحیه چشم احساس یا تجربه کند که برای او قابل شرح نیست. در نتیجه پزشکان با انجام سونوگرافی چشم می‌توانند مسائل یا مشکلات به وجود آمده در چشم‌ها را با تصویربرداری بررسی، تجزیه و تحلیل کنند.

به همین دلیل اگر کسی به بیماری‌هایی چشمی یا مشکلات دچار باشد، با کمک این روش می‌تواند پروسه درمانی خود را تسهیل بخشد. همچنین پزشک راحت‌تر می‌تواند بیماری را تشخیص داده و به درمان آن بپردازد.

حال ممکن است پروسه درمانی عمل جراحی پیچیده‌ای باشد. شاید هم فقط داروهای که دکتر برای بیمار تجویز کرده این قابلیت را دارند که بیماری یا مشکل را از بین ببرند؛ بنابراین به‌عنوان اولین قدم، بیمار نه تنها به پروسه درمانی خود کمک کرده، بلکه درمان، نوع بیماری و تشخیص دکتر را هم آسوده‌تر و سریع‌تر خواهد کرد.

بیماری‌ها یا مشکلات چشمی

ممکن است بیماران یا افرادی که ناراحتی چشمی یا بینایی پیدا کرده‌اند به مشکلاتی که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم دچار شده باشند.

  • تومور با نئوپلاسم‌ها (که درون چشم شکل می‌گیرند)
  • جسم خارجی
  • گسیختگی شبکیه چشم

ممکن است موارد نادر دیگری هم در به وجود آمدن بیماری چشمی دخیل واقع شوند که خوشبختانه تا به حال دیده نشده است.

موارد استفاده سونوگرافی چشم

از سونوگرافی چشم برای تشخیص و وضعیت بیماری‌هایی که در ادامه ذکر می‌کنیم استفاده می‌شود.

  • گلوکوم

این مورد تدریجاً باعث از بین رفتن بینایی فرد خواهد شد.

  • آب مروارید
  • ایمپلنت لنز

به خاطر اینکه برای درمان برخی افراد لنزهای پلاستیکی به‌جای لنزهای طبیعی مورد استفاده قرار گرفته است، ممکن است باعث ایجاد آب مروارید چشمی در آینده شود.

  • تشخیص وجود تومور

با کمک این روش، پزشکان می‌توانند به ضخامت و وجود تومورهای سرطانی درون چشم پی ببرند و روش درمانی مناسب را برای مشکل به وجود آمده انتخاب کنند. در نهایت سونوگرافی چشم به تشخیص انواع بیماری چشمی و درمان بیمار کمک بسیاری خواهد کرد، بدون آنکه ضرری داشته باشد.

در رابطه با تشخیص یا درمان انواع بیماری، بهتر است همیشه سریع‌تر دست به اقدام بزنیم. زیرا شاید تأخیر در این کار، باعث تشدید یا وخیم‌تر شدن وضعیت سلامتی شود. نکته‌ای که باقی می‌ماند این است که اگر برای سونوگرافی چشم به دکتر متخصص مراجعه کردید، هنگام تصویربرداری تا حد ممکن از پلک زدن خودداری کنید.

روش‌های سونوگرافی چشم

برای اینکه از وضعیت چشم تصویربرداری شود، 2 مرحله وجود دارد. سونوگرافی A-Scan و مرحله دوم آن B-Scan که در هر بخش اطلاعات مجزایی از طریق معاینات به پزشک می‌دهند. مجموعاً این پروسه (با احتساب ترکیب هر دو نوع اسکن) 15 الی 30 دقیقه طول می‌کشد.

دستگاه B-Scan

A-Scan

در این بخش، اندازه چشم گرفته می‌شود. با کمک این اندازه‌گیری، ایمپلنت لنز برای آب مروارید چشم به طور صحیح انجام خواهد شد. در این روش شما به حالت نشسته، سر خود را وارد دستگاه می‌کنید (چانه را در جای تعیین شده قرار می‌دهید) و مستقیم نگاه می‌کنید.

سپس با استفاده از یک پروب چرب شده درست در خلاف جهتی که اسکن هست (خلاف جلوی چشم) چشم شما را اسکن می‌کند. حتی ممکن است برای انجام چنین کاری، بیمار را به حالت دراز کشیده هم قرار دهند. اما برای انجام این پروسه به فنجان پر از مایع یا آب در مقابل سطح چشم نیاز خواهد بود تا اسکن چشم انجام شود.

B-Scan

در این روش دکتر نبی پوراشرفی می‌تواند به طور کامل چشم را ببیند. البته لازم به ذکر است، وجود آب مروارید یا دیگر بیماری‌ها حین معاینه، دیدن پشت چشم را برای پزشک دشوار می‌کنند.

طی انجام B-Scan، چشم‌ها (یا فقط یک چشم) باید به طور کامل بسته باشند تا پزشک بتواند ژل را روی پلک‌ها بمالد و برای اسکن کردن آماده شود. حتماً باید در نظر داشته باشید، برای اسکن کردن، باید چشم‌ها را در حالی که تخم چشم در حال حرکت هستند به طور کامل ببندید.

کلام آخر

حتماً برای سونوگرافی چشم باید از قبل آمادگی لازم را داشته باشید. خصوصاً برای بانوان تأکید داریم که از لوازم آرایشی صورت به‌ویژه برای چشم در قسمت پلک‌ها به هیچ عنوان استفاده نکنند. برای افرادی که لنز تماسی دارند هم نکته‌ای داریم، این افراد باید حتماً قبل از سونوگرافی لنزها را از چشم خارج کنند.

منبع:

https://pubs.rsna.org/doi/10.1148/rg.325115105

برچسب ها:
مقالات مرتبط
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *