دکترسید مهدی نبی پور اشرفی » جراحی زیبایی چشم » شالازیون چشم چیست و راهکارهای درمان آن
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

شالازیون چشم چیست و راهکارهای درمان آن

احتمالاً شما هم از اطرافیان خود بارها شنیده‌اید که تمام مشکلات پوستی زمانی برایشان ایجاد می‌شود که به یک مهمانی یا قرار ملاقات مهم دعوت شده باشند. وجود این اتفاق ممکن است شما را دچار استرس و پریشانی کند، مخصوصا اگر در محلی به وجود بیاید که عملاً هیچ راهی برای پوشاندن و پنهان کردنش وجود نداشته باشد.به کیست‌های کوچکی که روی پلک به وجود می‌آیند، شالازیون چشم می‌گویند که یکی از عارضه‌های رایج چشمی است. اگر برای شما نیز این اتفاق رخ داده، نگران نباشید چرا که عوارض شالازیون نادر است و معمولاً خطرات جدی به همراه ندارد.اگر می‌خواهید با ظاهری آراسته به قرارها و مهمانی‌های خود برسید، با ما همراه باشید تا در این مطلب علائم و راهکار‌های موثر درمان خانگی این عارضه را مورد بررسی قرار دهیم.

شالازیون چشم چیست؟

به کیست‌های کوچکی که معمولاً زیر پلک‌های بالا یا پایین چشم به وجود می‌آیند، شالازیون چشمی (به معنی برآمدگی پلک) می‌گویند. این کیست‌ها عمدتاً ناشی از انسداد غدد چربی زیر پلک بوده و اندازه آن‌ها کوچکتر از یک نخود است.

این مژک‌ها به مرطوب نگه داشتن چشم، کمک می‌کنند و زمانی که مسدود می‌شوند، چربی فضای داخلی غده را پر می‌کند و منجر به برآمدگی در سطح پلک‌ها می‌شود. همچنین این احتمال وجود دارد که بیشتر از یک شالازیون به طور همزمان در چشم وجود داشته باشد، اما این اتفاق بسیار نادر است.

شالازیون‌ها معمولاً در ابتدا دردناک بوده و سپس با گذشت زمان از درد آن‌ها کاسته می‌شود. آن‌ها بیشتر بر روی پلک فوقانی به وجود می‌آیند، اما ممکن است بر روی پلک پایینی هم مشاهده شوند.

از کجا بدانیم به شالازیون چشم دچار شده‌ایم؟

آشکارترین علامت شالازیون، وجود یک برجستگی کوچک، محکم و گرد روی پلک است. گاهی ممکن است ترشحات غدد چربی به اطراف چشم نشت کند که در این صورت ممکن است پلک متورم، قرمز و ملتهب شود. یا در برخی مواقع ممکن است، شالازیون به اندازه‌ای بزرگ باشد که پاره شود و دید فرد را تار کند.

وجود هر یک از علائم ممکن است حاکی از این باشد که شما به شالازیون دچار شده‌اید:

  • برجستگی بدون درد در پلک، مخصوصا اگر در پلک بالا به وجود آمده باشد.
  • سوزش خفیف که باعث ایجاد اشک در چشم می‌شود.
  • تاری دید در صورتی که کیست به وجود آمده بسیار بزرگ باشد.

خطر ابتلا به شالازیون چشم در چه افرادی بیشتر است؟

سن یکی از عوامل افزایش خطر ابتلا است. ایجاد شالازیون عمدتاً در افراد بزرگسال بالای 30 تا 50 سال رایج است، و در گروه‌های سنی کمتر مانند نوجوانان و کودکان چندان شایع نیست. با این حال، احتمال رخ دادن شالازیون چشم در کودکان و نوجوانان کم نبوده و چنین مشکلی در آنان نیز مشاهده می‌شود.

نوع و ویژگی‌های پوستی عامل دیگری است که می‌تواند در ایجاد شالازیون موثر باشد. عامل دیگر رژیم غذایی است. افرادی که در رژیم غذایی خود از اسیدهای چرب امگا 3 که در غذاهایی مثل ماهی یافت می‌شود را کمتر استفاده می‌کنند، بیشتر در معرض ابتلا هستند.

همچنین برخی از گروه‌های خاص بیشتر در معرض شالازیون قرار دارند. برای مثال افرادی که از بلفاریت مزمن رنج می‌برند و دارای علائمی مانند التهاب حاشیه پلک هستند، بیشتر در معرض درگیری با این عارضه هستند.

کیست‌های قرمز و متورم روی پلک را شالازیون چشم می‌گویند.

مهم‌ترین نکاتی که باید درباره عوارض شالازیون بدانیم

این عارضه معمولاً بدون درمان از بین می‌رود و می‌توان گفت که عوارض نادری را با خود به همراه دارد. در برخی موارد شالازیون خیلی بزرگ است و ترک می‌خورد که باعث ایجاد زخم می‌شود. برخی ممکن است از دست دادن چند مژه را در محل ایجاد کیست را تجربه کنند.

در موارد خیلی خاص شاید لازم باشد که پزشک عمل شالازیون چشم را تجویز کند. در موارد خیلی نادرتر برخی از سرطان‌های پوستی ممکن است شبیه شالازیون ظاهر شوند، پس بهتر است در زمان مشاهده این وضعیت پیش از هر اقدامی توسط پزشک متخصص معاینه شوید.

3 راهکار کلیدی تشخیص شالازیون چشم چیست؟

متخصصان چشم و اپتومتریست‌ها می‌توانند در تشخیص این عارضه به شما کمک کنند. شما با دادن اطلاعات لازمه می‌توانید راه رسیدن به تشخیص را برای ‌آن‌ها هموار کنید.

بررسی موارد لازم در تشخیص این عارضه عبارتند از:

  • سابقه سلامت: سابقه وضعیت سلامتی خود را به طور کامل در اختیار پزشک قرار بدهید. این اطلاعات به پیدا کردن مسائل زمینه‌ای که به تشکیل شالازیون منجر شده است، کمک می‌کند.
  • بررسی چشم خارجی: بررسی پلک، مژه و بافت پوستی توسط متخصص الزامی است.
  • بررسی کامل پلک: متخصصان با استفاده از نور اضافی و بزرگنمایی دهانه‌ غده‌های چربی روی پلک را مورد مشاهده و بررسی قرار می‌دهند.

شالازیون چشم در بزرگسالان بیشتر اتفاق می‌افتد.

راهکارهای موثر درمان خانگی در کاهش نشانه شالازیون چشم

در بیشتر موارد می‌توانید این عارضه را در منزل درمان کنید. شالازیون معمولاَ در مدت یک ماه یا کمتر درمان می‌شود. هرگز سعی نکنید شالازیون را برای خارج کردن مواد جمع شده تحت فشار قرار دهید. ما در ادامه این مطلب برخی از راهکارهای خانگی موثر را معرفی می‌کنیم.

چند نمونه از درمان‌های خانگی:

  • استفاده از کیسه آب گرم: کیسه آب گرم را تمیز و پر کنید و آن را به مدت 15 دقیقه روی چشم آسیب دیده نگه دارید. این کار را در روز حداقل سه بار انجام دهید. در نبود کیسه آب گرم می‌توانید از یک لباس تمیز هم استفاده کنید. این کار به باز شدن راه غده‌های چربی کمک می‌کند.
  • ماساژ: آرام ماساژ دادن پلک‌ها در کاهش نشانه‌ها موثر است. ماساژ ملایم به باز شدن راه مسدود شده کمک می‌کند.
  • بهداشت مناسب: در زمان داشتن این عارضه چشمان خود را آرایش نکنید و پس از تخلیه شالازیون محیط اطراف چشم‌ها را تمیز نگه دارید. از دست زدن به چشمان خود اکیداً خودداری کنید.

طول درمان شالازیون چشم 4 تا 6 هفته است.

چه مدت درگیر شالازیون چشم خواهم بود؟

اگر موارد گفته شده را رعایت کرده و از چشمان خود به خوبی مراقبت کنید با مدیریت مناسب شالازیون در حدود یک هفته بهبود پیدا می‌کند. با این حال، در مواردی دیده شده که دوره این عارضه چهار تا شش هفته نیز طول بکشد.

نتیجه‌گیری

شالازیون چشم که در این مطلب با آن آشنا شدیم یکی از عارضه‌های شایع چشمی است که شامل ایجاد برآمدگی‌هایی در زیر پلک‌ها می‌شود. این مشکل عمدتاً ناشی از انسداد غدد چربی زیر پلک بوده و اندازه آن‌ها کوچکتر از یک نخود است.

 این عارضه عمدتاً برای بزرگسالان اتفاق می‌افتد اما شالازیون در کودکان نیز اتفاق نادری نیست. همچنین شالازیون معمولاً با مراقبت خانگی بهبود می‌یابد اما در برخی موارد شدیدتر عمل شالازیون توسط متخصص انجام می‌شود.

 اگر شما هم درگیر شالازیون شده‌اید، انتظار می‌رود با انجام راهکارهایی که در این مطلب مرور کردیم، در کمتر از یک هفته بهبود بیابید. با این حال، فراموش نکنید که مراجعه به متخصص همیشه بهترین گزینه است. اگر نیازمند راهنمایی یک متخصص کاربلد هستید، با راه‌های ارتباطی زیر ارتباط برقرار کنید.

برچسب ها:
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *