یکی از عارضه هایی که در افراد بزرگسال مشاهده می کنیم انسداد مجاری اشکی است. این عارضه سبب می شود که افراد از چشم هایشان دائماً ترشحات و ریزش اشک داشته باشند.
به همین دلیل یکی از روش های درمانی جراحی مجاری اشکی می باشد.
در این مقاله مهم ترین موضوعاتی که در زمینه عمل انسداد مجاری اشکی، علائم انسداد مجاری اشکی و علل زمینه ساز انسداد وجود دارد را درا ختیار خوانندگان و همراهان همیشگی مان قرار خواهیم داد.
توضیحات دکتر نبی پور اشرفی در مورد مجرای اشکی چشم
فهرست محتوا
انسداد مجاری اشکی چیست؟
اشک چشم سبب می شود بخش های داخلی چشم ها همیشه مرطوب باشند و سلامت و شفافیت چشم ها نیز با اشک چشم تامین می شود.
اما در مواردی مجرای اشکی مسدود است و اشک ها نمی توانند مجرایی پیدا کنند تا از طریق بینی خروج پیدا کنند. به همین دلیل این اشک ها در داخل چشم جمع می شوند و نشانه ریزش اشک دائمی در فرد ظاهر می شود.

درمان انسداد مجرای اشکی
انواع علل بروز انسداد در مجاری اشکی
مهم ترین دلایلی که باعث می شود مجرای اشکی مسدوند شود موارد زیر هستند:
- در مواردی که کودکان با این عارضه روبرو شده باشند پای علل ژنتیکی و مادرزادی در میان است. کودکان مبتلا به این عارضه نیازی به عمل جراحی ندارند و با اعمالی مثل ماساژ کیسه اشکی این مسیر باز می شود و مشکلات آن ها برطرف می گردد.
- افزایش سن و در نتیجه افزایش التهابات مجرای اشکی ناشی از عفونت های مزمن بینی و نیز التهاب مزمن ملتحمه.
- شکسته شدن استخوان بینی نیز از دیگر عللی است که در عارضه مسدود شدن مجرای اشکی نقش دارد.
علائم و نشانه های انسداد مجرای اشکی
مهم ترین نشانه هایی که در اثر انسداد مجرای اشکی رخ می دهد نشانه های زیر هستند:
- ریزش اشک به طور مداوم از چشم ها
- تخلیه شدن عفونت و چرک از مجرای اشکی
- بروز درد و تورم در بخش چشم ها
- قرمز شدن و التهاب چشم ها
- قرمز شدن بخش سفید چشم
روش های تشخیص انسداد مجاری اشکی
یکی از روش های تشخیص این عارضه این است که پزشک متخصص یک سرم یا محلول خاصی را داخل مجرای اشکی به آرامی تزریق می کند.
در اغلب موارد با این اقدام مجاری اشکی باز می شود و نیاز به عمل جراحی از بین می رود. اما در شرایطی که این مجرا انسداد جدی پیدا کرده باشد نمی توان با این اقدام مجاری را باز کرد. بنابراین روند جراحی باید انجام شود.
گاها افراد از انجام این روش تشخصی هراس دارند و می ترسند که درد داشته باشد اما باید بدانید که در ابتدا از قطره های بی حس کننده استفاده می کنند سپس محلول را در داخل مجرای اشکی تزریق می کنند. بنابراین هیچ دردی در حین انجام این روش تشخیصی تجربه نخواهید کرد.
یکی از دیگر راه های تشخیص انسداد مجاری اشکی این است که از عکس های رادیوگرافی به نام داکریوسیستوگرام برای بررسی های بیشتر استفاده شود.
درمان انسداد مجاری اشکی
درمان این عارضه در شرایط مختلف متفاوت می باشد. برای مثال کودکانی که در سنین کمتر از دو سال هستند را می توان با روش درمانی سونداژ یا میل زدن درمان کرد.
سونداژ در افرادی که در سنین بالاتری هستند صرفاً کاربرد تشخیصی دارد.
در شرایطی که انسداد مجاری اشکی کامل و شدید باشد افراد باید تحت عمل جراحی چشم ها قرار گیرند.
عمل داکریوسیستورینوستومی برای بزرگسالانی انجام می شود انسداد مجرای اشکی آن ها به قدری است که تنها با عمل جراحی می توان آن را باز کرد.
این عمل جراحی با دو تکنیک قابل انجام است:
-
عمل جراحی از طریق پوست
-
استفاده از آندوسکوپ
عمل جراحی داکریوسیستورینوستومی در روش عمل از روی پوست به این نحو انجام می شود:
در ابتدا یک برش کوتاه در پوست اطراف بینی زده می شود و از همین مجرا می توانند یک مجرای اشکی ایجاد کنند. ایجاد مجرای اشکی با برداشتن بخشی از استخوان بینی قابل انجام خواهد بود.
در مواردی یک لوله باریک و پلاستیکی در گوشته چشم افراد گذاشته می شود تا از همین کانال اشک افراد خارج شود.
این لوله بعد از مدت زمان دو ماهه در مطب خارج می گردد.
بخیه هایی که روی پوست ایجاد می شود بعد از گذشت مدت زمان یک هفته ای می تواند جذب بافت پوست صورت شود. زیرا که در جریان این جراحی از نخ های بخیه جاذب استفاده می کنند.
در روش آندوسکوپی می توانند با استفاده از دستگاه آندوسکوپ از داخل بینی مجرایی را باز کنند. آندوسکوپ دارای لوله ای باریک و نرم است که وارد مجاری می شود و با بکار گیری اشعه های لیزر می تواند مجاری را باز کند.
این روش نسبت به جراحی از روی پوست این مزیت را دارد که هیچ جای زخمی روی صورت باقی نمی ماند.

روش درمان مجاری انسداد اشکی
نتیجه گیری
بر اساس تمامی مطالبی که در بخش های مختلف این مقالات آمد روشن گردید که این عارضه چندان پیچیده و خطرناک نیست و در صورتی که به موقع تشخیص داده شود و روند درمان آغاز شود تمامی عارضه ها و پیامد های انسداد مجاری اشک از بین خواهد رفت.
به همین جهت توصیه می شود در صورتی که با علائم و نشانه های این عارضه روبرو هستید سریعاً به یک متخصص چشم پزشک مراجعه کنید. در این شرایط در صورت نیاز می توانید تحت عمل جراحی قرار گیرید و مشکلات شما برطرف شود.
۰ دیدگاه