پیرچشمی اختلالی کاملا طبیعی است که در اکثر افراد بر اثر گذشت زمان و افزایش سنِ معمولا بالای 40 سال بروز می یابد. در پیرچشمی قدرت بینایی فرد دچار تغییر و تحولاتی می شود، زیرا توانایی عدسی چشم، به مرور زمان کاهش می یابد. اختلال پیرچشمی به این معناست که فرد اشیاء نزدیک را به صورت واضح نمی تواند ببیند و آن ها را دورتر از واقعیت مشاهده می کند. معمولا فرد برای خواندن کتاب یا متن های ریز و ظریف، دچار مشکل می شود و گاهی ممکن است عوارضی همچون خستگی و سردرد داشته باشد. در این مقاله قصد داریم در خصوص علل، علائم، نشانه ها و درمان پیرچشمی مطالبی را برای شما عزیزان شرح دهیم.
فهرست محتوا
علائم و نشانه های پیرچشمی
اختلال پیرچشمی نیز مانند سایر بیماری ها، نشانه هایی دارد که در صورت بروز باید جدی گرفته شوند و سریعا به متخصص چشم مراجعه نمود. علائم پیرچشمی عبارتند از:
- مشکل در خواندن نوشته های ریز و دور نگه داشتن کتاب یا تلفن همراه برای افزایش وضوح دید
- پس از مطالعه یا انجام کارهای ظریف، فرد دچار خستگی چشم یا خواب آلودگی یا سردرد می شود.
- کوچک کردن چشم ها برای تمرکز بیشتر در هنگام خواندن یا مطالعه
- تاری دید در فضاهای کم نور
- نیاز بودن مدت زمانی برای تغییر تمرکز چشم تا دید شما تنظیم گردد.
- مشکل در نخ کردن سوزن حتی در فضاهای پر نور
- کاهش یکباره بینایی چشم
دلایل و علل بروز پیرچشمی
بر اثر افزایش سن مخصوصا سنین بالای 40 سال، ماهیچه هایی که لنز چشم را نگهداری می کنند، به مرور ضعیف می شوند. ضعف ماهیچه ها، باعث کاهش توانایی آن ها برای به حرکت درآوردن عدسی چشم می شود. بنابراین نوری که از سمت اشیاء به چشم می رسد، به صورت کامل روی شبکیه متمرکز نمی شود و باعث واضح دیده نشدن اشیاء می گردد.
پیرچشمی به دلیل تغییراتی است که در بدن بر اثر افزایش سن اتفاق می افتد و مشکل حاد و نگران کننده ای نیست. به راحتی قابل درمان و اصلاح می باشد.
چه افرادی بیشتر به پیرچشمی مبتلا می شوند؟
تقریبا پیرچشمی فرایندی گریزناپذیر است که ممکن است هر فردی به آن مبتلا شود. ولی اکثرا افرادی که با کامپیوتر کار می کنند، بیشتر مطالعه می نمایند و کارهای ظریف و هنری مثل خیاطی انجام می دهند، سریعتر با مشکل پیرچشمی مواجه می شوند.
بنابراین این اختلال ارتباط مستقیمی با شغل و حرفه افراد دارد. فرد در هنگام کار باید اصولی را رعایت کند تا دیرتر دچار پیرچشمی شود.
مراقبت هایی برای جلوگیری از پیرچشمی
انجام معاینه چشم به صورت مرتب و انتخاب متخصص چشم خوب می تواند از بروز پیرچشمی جلوگیری کند یا آن را به تاخیر اندازد.
کنترل بیماریهایی که بر چشم اثر منفی دارند، مانند دیابت و فشار خون در حفظ سلامتی چشم ها کمک می کند.
مطالعه در فضای با نور کافی و مناسب، استفاده از عینک متناسب با شماره چشم، همچنین خواب به اندازه کافی که متخصصین 8 ساعت مفید را توصیه می کنند به جلوگیری از پیرچشمی کمک می کنند.
از مرکبات که حاوی ویتامین A و C هستند زیاد استفاده کنید. همچنین زمانی که در معرض نور خورشید قرار می گیرید از عینک آفتابی استفاده نمایید.
عوارض پیرچشمی
اگر متوجه شدید که دچار اختلال پیرچشمی هستید، برای عدم بروز مشکلات، باید سریعا به چشم پزشک مراجعه نمایید. اگر به موقع به متخصص چشم مراجعه نکنید، دچار مشکلات و عوارضی می شوید و روز به روز وضعیت چشم ها وخیم تر می شود.
- افزایش تاری دید به مروز زمان
- بالا رفتن نمره آستیگمات چشم
- تفاوت زیاد قدرت بینایی دو چشم
- عدم سازگاری درمان با بهبود چشم
- احساس خستگی شدید چشم ها
- سوزش و درد چشم ها
روش های درمان پیرچشمی
درمان قطعی برای پیرچشمی وجود ندارد ولی روش هایی هستند که به بهیود دید فرد کمک می کند. متخصص چشم با توجه به شرایط و میزان آسیب دیدگی چشم بیمار، بهترین روش درمان ارا تجویز می نماید. روش های درمان پیرچشمی عبارتند از:
استفاده از عینک
بهترین روش برای بهبود پیرچشمی طبق نظر متخصص چشم دکتر سید مهدی نبی پور اشرفی، استفاده از عینک است. افرادی که قبل از ابتلا به پیرچشمی، از عینک استفاده می کردند یعنی دوربین یا نزدیک بین بوده اند، اکنون باید از دو عینک استفاده کنند.
همچنین می توان از یک عینک با دو کانون یا عدسی دوکانونی، سه کانونی یا پیشرفته استفاده کرد که دیگر سختی استفاده از دو عینک را ندارد. یکی برای دیدن فواصل و اجسام نزدیک و دیگری برای فواصل و اجسام دور.
معاینه دوره ای چشم را جدی بگیرید، زیرا هر چند سال یکبار بسته به چشم فرد، 0.25 نمره چشم افزایش می یابد.
لنزهای تماسی
بیماران به دلیل عدم تمایل به استفاده ازعینک، خواستار استفاده از لنزهای تماسی هستند. لنزها انواع مختلفی دارند که از لنزهای تماسی چند کانونی برای رفع همزمان نزدیک بینی و دوربینی استفاده می گردد. اگر یک چشم هم دچار مشکل شده باشد، از لنزهای معمولی استفاده می گردد. مثلا لنزی برای اصلاح دوربینی یک چشم و لنزی دیگر برای اصلاح نزدیک بینی چشم دیگر استفاده می گردد. به مرور زمان مغز به این نوع دیدن، عادت می کند.
بعد از گذشت مدتی، نمره چشم شما تغییر می کند و پزشک باید لنزهای جدیدی برای شما تجویز نماید. ممکن است علاوه بر لنزهای تماسی، جهت مطالعه برای بیمار عینک نیز تجویز گردد.
جراحی و لیزر چشم
در صورتی که بیمار به صورت دائم و در فواصل زمانی کوتاه، تغییر نمره عینک دارد، یا اینکه تمایلی به استفاده از عینک و لنزهای تماسی نداشته باشد، نیاز به جراحی و لیرز است که برای رفع عیوب انکساری چشم استفاده می گردد. البته فرد باید شرایط جراحی و لیزر را داشته باشد.
قبل از جراحی باید در جلسه مشاوره با متخصص چشم، وضعیت بیمار به صورت کامل بررسی شود تا پزشک از انتخاب این روش برای درمان پیرچشمی اطمینان حاصل نماید.
در صورتی که نیاز به مشاوره دارید می توانید با شماره تلفن های 01732369060 و 09102007297 تماس حاصل نمایید و وقت مشاوره با دکتر سید مهدی نبی پور اشرفی جراح و متخصص چشم تنظیم نمایید.
اگر سوالی در زمینه مشکل پیرچشمی دارید می توانید در انتهای همین مقاله بخش نظرات، آن را با دکتر سید مهدی نبی پور اشرفی جراح و متخصص چشم در گرگان مطرح نمایید تا پاسخ خود را دریافت کنید.
۰ دیدگاه